Situácia na americkom trhu práce zlepšila náladu malým podnikateľom

10.03.2015 Celý región

Washington 10. marca (TASR) - Dobrá situácia na trhu práce a sľubné vyhliadky americkej ekonomiky vo februári zlepšili náladu malým podnikateľom v USA. Ich dôvera v ekonomiku vzrástla. To signalizuje, že nedávne spomalenie hospodárstva bolo len dočasné. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa najnovšieho prieskumu Národného združenia nezávislých firiem (NFIB) index dôvery malých podnikateľov v americkú ekonomiku vo februári medzimesačne vzrástol o 0,1 bodu na 98 bodov. Dosiahol tak najvyššiu úroveň od začiatku roka 2007, teda pred vypuknutím globálnej finančnej a hospodárskej krízy.

Na prieskume sa zúčastnili majitelia 716 menších firiem. Až 29 % z nich (čo je najviac od apríla 2006) uviedlo, že v najbližších troch mesiacoch možno prijme nových zamestnancov. A 14 % sa posťažovalo na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily.

Ministerstvo práce vo Washingtone minulý týždeň oznámilo, že firmy v USA vo všetkých odvetviach okrem poľnohospodárstva vytvorili vo februári 295.000 nových pracovných miest. Americké podniky už 12 mesiacov v rade generujú viac ako 200.000 nových miest, čo je najdlhšie obdobie od roku 1994.

Rast americkej ekonomiky v uplynulých mesiacoch zabrzdila tuhá zima a kalamity, aj spor medzi odborármi v prístavoch na západnom pobreží USA so zamestnávateľmi, pre ktorý viaznu niektoré dodávky, a slabšie tempo rastu európskej a ázijskej ekonomiky.

Experti preto odhadujú, že hrubý domci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. štvrťroku 2015 stúpne medziročne o menej ako 2 %.
 

Vyberte región